İPF Belirtileri Varlığında Hangi Hekime Başvurulmalıdır?

Doç. Dr. Kemal Can Tertemiz

İPF Belirtileri Varlığında Hangi Hekime Başvurulmalıdır?

İPF Belirtileri Varlığında Hangi Hekime Başvurulmalıdır?

İdiyopatik Pulmoner Fibrozisli hastalarda en sık görülen bulgulara bakıldığında gerilemeyen kuru öksürük ve tempolu yürüyüş veya yokuş çıkmakla artan nefes darlığı yer almaktadır.

Bazı hastalarda parmaklarda şekil değişikliği şeklinde de kendini gösterebilmektedir.

Hastalık genellikle 60 yaş üzeri, sigara içen veya öncesinde sigara içmiş erkeklerde görülmektedir.

Bu şikayetleri olan kişiler öncelikle en yakın göğüs hastalıkları doktoruna başvurmalıdır. Yapılacak fizik muayene, solunum fonksiyon testi ve bilgisayarlı tomografi ile akciğerde sertleşme bulguları saptanan hastalarda ileri incelemeler yapılmalıdır.

Akciğerde sertleşme bulguları saptanan hastalar; ileri kan tetkiklerin yapılması, İdiyopatik Pulmoner Fibrozis tanısının kesinleştirilmesi ve diğer hastalıklardan ayrımının yapılması amacı ile mutlaka üniversite veya eğitim araştırma hastanelerinde göğüs hastalıkları bölümüne başvurmalıdır.

İdiyopatik Pulmoner Fibrozis nadir görülen bir hastalık olması nedeni ile bu hastaların bu konuda deneyimli göğüs hastalıkları hekimi tarafından değerlendirilmesi ve izlemi son derecede önemlidir.

Kesin tanı için genellikle ileri kan tetkikleri, ayrıntılı solunum fonksiyon testi ve bilgisayarlı tomografinin tecrübeli hekimler tarafından değerlendirilmesi ile çoğu hastada tanı konulabilmektedir. Ancak bazı hastalarda tanıyı kesinleştirmek için bronkoskopi ve akciğer biyopsisi gerekebilir.

İdiyopatik Pulmoner Fibrozis tanısı kesinleştirildikten sonra bu hastalığa özel tedaviler vakit kaybetmeden başlanmalıdır. Tedavi başlandıktan sonra ilaç yan etkileri ve tedavinin etkinliğinin değerlendirilmesi amacı ile yakın izlemi son derece önemlidir. İlaç tedavisi ile birlikte egzersiz, solunum fizyoterapisi ve enfeksiyonlardan korunma amacı ile aşıların yapılması tüm hastalarda gereklidir.

M-TR-00001830

Söylemler hekimin uzman görüşüne dayanmaktadır.

  • Doç. Dr. Nilgün Yılmaz Demirci
    İPF'nin En Çok Karıştırıldığı Hastalıklar
  • Prof. Dr. Özlem Özdemir Kumbasar
    İPF Tedavi Edilebilir Bir Hastalık Mıdır?