İPF Hastasının Hayatında Nelere Dikkat Etmesi Gerekir?

Prof. Dr. Akın Kaya

İPF Hastasının Hayatında Nelere Dikkat Etmesi Gerekir?

İdiyopatik Pulmoner Fibrozis yani akciğer sertleşmesi zaman içerisinde ilerleyici özellik gösterdiği için hastaların semptomlarını takip etmesi, var olan semptomlarındaki değişiklikleri ya da yeni ortaya çıkan semptomlarını kaydedip doktoruna aktarması gereklidir. Hastaların semptomlarındaki değişiklikler hastalığın kendisine bağlı olabileceği gibi, kullanılan tedavilerle ya da akciğer sertleşmesi dışında başka bir klinik durumla ilişkili olabileceği unutulmamalı ve mutlaka dikkatle değerlendirilmelidir.

Hastalarımızın düzenli olarak doktor kontrollerine gitmeleri ve önerilen tedavi protokollerinin yanında, varsa diğer hastalıklarının tedavisi ve takibi, enfeksiyonlardan korunma ve sigara dumanı ile kirli havadan uzak durmak oldukça önemlidir.

İPF Hastasının Hayatında Neler Değişecektir?

İPF hastasında hastalığının şiddetine göre değişen nefes darlığı, öksürük, egzersiz kapasitesinde azalma, halsizlik ve ileriki dönemlerde oksijen tedavisi ihtiyacı olabilir. Hastalara uygulanan akciğer rehabilitasyon programı doğrultusunda önerilen solunum egzersizleri ve günlük aktivitelerinin düzenli yapılması önemlidir.

Evde uzun süreli oksijen tedavisi reçete edilen hastalar, kendilerine önerilen şekilde ve süreyle oksijen tedavisini almaya özen göstermelidir. Eğer yolculuk etmeleri gerekiyorsa, hem seyahatleri sırasında hem gidecekleri yerde oksijen tedavilerine devam edebilecekleri şekilde önlemlerini almaları gereklidir. İPF tedavisi için aldıkları medikal tedaviler nedeniyle mide-bağırsak düzeninde değişiklikler olabilmektedir ve bu doğrultuda doktorlarının önerdiği şekilde diyetlerini düzenlemeleri gereklidir. Ayrıca tedaviyle ilişkili ciltte güneş ışığına duyarlılık ortaya çıkabileceği için güneş koruyucu kremler ve uygun kıyafetlerle güneş ışığına doğrudan maruz kalmaktan kaçınmak gerekebilir.

İPF Hastası Hayatına Neleri Almalı, Neleri Çıkarmalıdır?

İPF hastası, sigarayı hayatından mutlaka çıkarmalıdır. Kendisinin kesinlikle içmeyeceği gibi, sigara dumanının olduğu ortamlarda bulunmamalıdır. Düzenli doktor kontrollerine devam etmeli ve solunum yolları enfeksiyonlarına karşı olan grip aşısı, zatürre aşısı ve Covid aşılarını doktorunun önerdiği şekilde uygulamalıdır.

Öksürüğü ve nefes darlığını tetikleyebilecek kokulardan, kirli havalardan uzak durmalıdır. Kendisine önerilen nefes egzersizleri ve bedensel aktivitelerini düzenli olarak yapmalıdır. Nefes darlığı ve öksürüğünü tetikleyecek çok sıcak ve çok soğuk ortamlarda bulunmamalıdır. Beslenmelerinde günlük yeterli sıvı alımlarına dikkat etmelidir. Ayrıca diyetlerinin yeterli düzeyde protein ve enerji içermesi gereklidir. İPF hastalığı, akciğer tansiyonunu da artırabileceğinden ödem oluşmasını engellemek amacıyla günlük tuz alımının kısıtlanması gereklidir.

M-TR-00002556

Söylemler hekimin uzman görüşüne dayanmaktadır.

  • Doç. Dr. Elif Yelda Niksarlıoğlu
    İPF Hastaları Kendilerine Yardımcı Olmak İçin Hangi Adımları Atabilir?
  • Prof. Dr. Erdoğan Çetinkaya
    İPF Hasta Yolculuğunda Hastalara Hangi Testi Ne İçin Yapıyoruz?