İPF'nin Akut Alevlenmesi Nedir?

Prof. Dr. Sevda Şener Cömert

İPF'nin Akut Alevlenmesi Nedir?

İPF’nin Akut Alevlenmesi Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

İdiyopatik Pulmoner Fibrozis diğer adıyla akciğer sertleşmesi hastalarının, hastalık seyri içerisinde karşılaşabilecekleri ciddi sorunlardan biri, akut alevlenme yaşamaktır. Akut alevlenme mevcut olan nefes darlığı, öksürük, çabuk yorulma gibi şikayetlerin günler, haftalar gibi kısa bir süre içinde hızla kötüleşmesidir.

Enfeksiyonlar, aspirasyon, yeni ilaç kullanımı, akciğere yönelik girişimsel işlemler, cerrahi uygulanmış olması gibi olaylar akut atak için tetikleyici nedenler arasında sayılabilir.

Akut alevlenme tedavisine ne kadar erken başlanırsa sonuç o kadar iyi olacaktır. Bu nedenle mümkün olan en kısa sürede doktorunuza başvurmanız gerekir. Doktorunuz akut alevlenme açısından sizi inceleyecek ve gerekirse destekleyici tedavi almanız için hastaneye yatıracaktır. Akut alevlenme sırasında doktorunuzun çektirdiği akciğer filminde kötüleşme, parmaktan ölçülen oksijen düzeyinizde bozulma saptanacaktır. Ne yazık ki, halen İPF’nin akut alevlenmesi için kanıtlanmış iyi bir tedavi mevcut değildir. Ama bu yapılabilecek hiçbir şey olmadığı anlamına gelmez. Bu duruma neden olabilecek enfeksiyonlara yönelik antibiyotik tedavisi başlanması, steroid tedavisi verilmesi, artmış oksijen ihtiyacının karşılanması gibi destek tedavi yöntemleri bu durumu atlatabilmeniz için yardımcı olacaktır.

Akut Alevlenmeler İPF Hastalığının Seyrini Nasıl Etkiler?

Alevlenmeler hastalığın seyrinde hızlanma ve kötüleşmeye neden olurlar. Geçirilen alevlenmelerden sonra hastalığınızın tekrar eski durumuna dönebilmesi uzun sürebilir ya da bazen mümkün olmayabilir. Akciğer fonksiyonlarınız alevlenme öncesine göre daha kötü olabilir. Bu da günlük yaşantınızda, nefes darlığı ve öksürük şikayetlerinizde alevlenme önceki duruma göre artış olabileceği anlamına gelir. Bu nedenle atakları olmadan engellemek, ataklardan korunmak çok önemlidir. İPF tedavisi için hekiminiz tarafından size başlanmış olan ilaçların önemli etkilerinden biri sizi alevlenmelerden korumasıdır. Ayrıca ataklara neden olabilecek olan solunum yolu enfeksiyonlarından korunma yöntemleri kullanılmalı, zamanı geldiğinde COVID-19 aşısı, zatürre aşısı ve yıllık grip aşıları mutlaka yaptırılmalıdır.

M-TR-00002006

Söylemler hekimin uzman görüşüne dayanmaktadır.

  • Doç. Dr. Dildar Duman
    İPF’de Oksijen Destek Tedavisi
  • Doç. Dr. Nesrin Öcal
    İPF'de Destek Tedavileri Nelerdir?