İPF (Akciğer Sertleşmesi) Nedir?
Prof. Dr. Ömer Özbudak
İPF (Akciğer Sertleşmesi) Nedir?
İPF (akciğer sertleşmesi), her 100.000 kişiden 14 - 43 kişiyi etkileyen ve tüm dünyada yaklaşık 3 milyon hastanın sahip olduğu nadir bir rahatsızlıktır. Nedeni tam bilinmeyen bir hastalık olmasıyla birlikte bazı risk faktörleri tanımlanmıştır. Bu risk faktörleri arasında genetik faktörler, ileri yaş, erkek cinsiyet, sigara kullanımı, çevresel veya mesleki maruziyetler, reflü ve infeksiyonlar sayılabilir.
İPF; İdiyopatik Pulmoner Fibrozis’in kısaltmasıdır.
İdiyopatik kelimesi tıp literatüründe "nedeni bilinmeyen" durumlar için kullanılan bir terimdir.
Pulmoner kelimesi, akciğer ile ilgili anlamına gelmektedir.
Fibrozis kelimesi; sertleşme, kalınlaşma anlamında kullanılır.
İPF’nin Akciğer Üzerine Etkileri Nelerdir?
İPF’de kişinin akciğer dokusu kalınlaşır ve sertleşir. Fibrozis ise bu sertleşmiş akciğer dokusunu tarif etmek için kullanılan tıbbi terimdir.
Akciğerler alveoller olarak tanımlanan akciğerlerdeki küçük hava keseleri ve kan damarları ile vücudun ihtiyaç duyduğu oksijeni sağlamaktan sorumludur. Yani akciğer nefes ile alınan oksijeni tüm vücuda, organlara kan damarları yoluyla gönderir.
İPF’de hava keseleri ile kan damarları arasında gaz alışverişinin olduğu bariyer bozulur ve sertleşir, oksijen geçişi zorlaşır. Kan damarlarına yeterli oksijen geçemez, sonuçta dokular ve organların oksijenlenmesi bozulur. Akciğer sertleşmesi başlayan hasta, bunu nefes darlığı olarak hisseder. Başlangıçta yalnızca hareket ile artan nefes darlığı zamanla istirahatte de görülmeye başlar. Dokulardaki oksijen eksikliği nedeni ile kalbin iş yükü artar ve zamanla kalbin sağ tarafında zorlanma ve sağ kalp yetmezliği gelişir. İşte akciğer dokusundaki ilerleyici sertleşme, sadece akciğere değil kalbe de ciddi zarar verir.
Sertleşen akciğer yani İPF kendisini ilerleyici özellik gösteren nefes darlığı ve inatçı kuru öksürük ile gösterir. İPF’li hastaların en önemli sorunu giderek artan nefes darlığıdır. Hastaların solunum sayısı artar, özellikle hareket sırasında çarpıntı gelişebilir. Başlangıçta yalnız hareket ile gelişen nefes darlığı hastalığın ilerleyen dönemlerinde konuşurken, yemek yerken, yani günlük işlerinizde hatta dinlenirken de ortaya çıkabilir. Akciğer dokusunun sertleşmesi ve yapısının bozulması nedeniyle kuru öksürük görülebilir. Bu şikayet de nefes darlığı gibi zamanla artar ve dirençli seyredebilir ve kişinin yaşam kalitesini düşürebilir. İnatçı öksürük dönemleri nefes darlığını da artırır.
Sonuçta İPF yani ‘’nedeni bilinmeyen akciğer sertleşmesi ‘’ akciğerlerin yapısının bozulduğu ilerleyici bir hastalıktır
M-TR-00001830
Söylemler hekimin uzman görüşüne dayanmaktadır.