Akciğerler Nasıl Çalışır?

Prof. Dr. Önder Öztürk

Akciğerler Nasıl Çalışır?

Akciğerlerin Yapısı

Akciğerler göğüs boşluğunda yer alan, esnek ve süngere benzeyen bir organdır. Göğüs kafesi sayesinde korunan akciğerler, koruyucu bir zar olan plevra zarı ile sarılmışlardır. Pembe parlak rengi olan akciğerler, sağ ve sol olmak üzere iki adettir.

Akciğerler Nasıl Çalışır?

Akciğerlerin iki görevi bulunmaktadır. Birinci görevi; omurgalılarda vücudun gerekli olan oksijen ihtiyacını karşılamak üzere, dışarıdan gelen oksijeni alıp içeride üretilen karbondioksitleri dışarı vermek üzere pompa gibi çalışmaktır. İkinci görevi; sesin oluşmasına katkı sağlamaktır.

Akciğerin esas görevi olan oksijen – karbondioksit değişimi; kalpten gelen oksijensiz kan (kirli kan) akciğerlere damarlar aracılığıyla ulaşır ve akciğerlerin en uç kısımlarına kadar gider. Burada alveol denilen kesenin içerisinde oksijen taşıyan sistem ile buluşarak kirli kan oksijen ile karışır. Buradaki küçük hücrelerde, oksijen ile karbondioksitin değişimi sağlanarak oksijenli kanın kalp aracılığı ile vücuda dağılması sağlanır. Kandan alveollere geçen karbondioksit ise akciğerler aracılığı ile dışarı atılır.

Akciğerler dakikada 12 ile 20 defa arasında nefes alıp verir. Bu da inanılması güç olmakla birlikte günlük 10.000 litre kadar havanın değişiminin yapılması demektir.

M-TR-00001830

Söylemler hekimin uzman görüşüne dayanmaktadır.

  • Prof. Dr. Züleyha Bingöl
    İPF Nasıl Bir Hastalıktır? Ne Kadar Ciddi Bir Hastalıktır?
  • Prof. Dr. Ömer Özbudak
    İPF (Akciğer Sertleşmesi) Nedir?