İPF Belirtileri

Prof. Dr. Can Sevinç

İPF Belirtileri

İdiyopatik Pulmoner Fibrozis hastalığı başlangıçta maalesef ve genellikle sinsi ya da sessiz seyretme eğilimi gösterir. Hafif bir nefes darlığı hissi ya da geçmeyen kuru öksürük yakınmaları ile başlayabilmektedir. Bu dönemde hasta belirtilerini ciddiye almayıp hekime başvurmayacağı gibi, gittiği hekim de KOAH, kronik bronşit ya da astım gibi diğer akciğer hastalıkları tanısı ile hastayı izleyebilmektedir.

İlk başlangıçta 6 ay-3 yıl gibi bir sürede hastalar akciğer sertleşmesi tanısı alamayabilmektedir. Bu gecikmenin sebebi; hastalığın belirtilerinin, hasta olmayan sigara içen kişilerde de çok benzer şekilde mevcut olabilmesi, yani sigara içimine bağlı oluşan masum belirti ve bulgular ile hastalık belirtilerinin karışmasıdır.

Aşağıda yer alan belirtiler varlığında mutlaka uzman bir hekime başvurulmalıdır:

  • Ellili yaşlar ve üzerinde, haftalar ya da aylardır var olup geçmeyen, süren ve hatta artan, başlangıçta sadece egzersiz sırasında olurken ilerleyen dönemlerde istirahat halinde de olabilen nefes darlığı ya da zor nefes alma hissi olması.
  • İyileşmeyen, kuru, sürekli, balgamın eşlik etmediği öksürük olması. Bu öksürüğün önceleri olan ve sigaraya bağlı gelişen öksürükten hem daha şiddetli hem de daha farklı olması, gün boyu sürmesi.
  • Derin nefes alamayıp, daha hızlı ve daha sığ yani yüzeysel nefes alıp verme ihtiyacı olması.
  • Diyet yapmaksızın, sebebi belli olmayan ve aylarca sürekli devam eden kilo kaybı yani zayıflama olması.
  • Kişinin kendisini yorgun, halsiz, bitkin veya kötü hissetmesi.
  • Bu saydığımız belirtilere eşlik eden, hareket ederken eklem ve kaslarda ağrı olması.
  • El parmaklarının uç kısımlarında zamanla "çomaklaşma" denilen yuvarlaklaşarak, ağrısız şişlikler oluşması.

Özellikle nefes darlığı ve kuru öksürük şikayetleri ciddiye alınmalı, bu belirtiler olduğunda veya daha önce bu şikayetlerle gidilen sağlık kurumlarında verilen tedaviler ile şikayetlerin azalmadığı durumda erken teşhis ve uygun tedavinin başlanması için mutlaka üçüncü basamak Göğüs Hastalıkları hekimine başvurulmalıdır.

M-TR-00001915

Söylemler hekimin uzman görüşüne dayanmaktadır.

  • Prof. Dr. Ayşe Füsun Ülger
    İPF Bulaşıcı Bir Hastalık Mıdır?
  • Prof. Dr. İlknur Başyiğit
    İPF Hastalarına Nasıl Tanı Konur?