İPF Hastaları Kendilerine Yardımcı Olmak İçin Hangi Adımları Atabilir?

Doç. Dr. Elif Yelda Niksarlıoğlu

İPF Hastaları Kendilerine Yardımcı Olmak İçin Hangi Adımları Atabilir?

İPF yani akciğer sertleşmesi kronik bir hastalıktır. Diğer kronik hastalıklarda olduğu gibi hastalığı kabullenmek ve birlikte yaşamı sürdürme motivasyonunuzu korumak en önemli adımlardan birisidir. Bunun için ailenizle, arkadaşlarınızla, hekiminizle duygularınızı endişelerinizi paylaşmanız sizleri rahatlatabilir.

İPF ile ilişkili risk faktörlerinin başında sigara kullanımı gelmektedir ve bırakılması çok önemlidir. Gerek hastanın kullanması gerekse pasif sigara dumanı maruziyeti denilen çevresinde kişilerin kullanımı ile sigara dumanıyla temasın kesilmesi önerilmektedir. Sigarayı bırakmak her zaman kolay olmayabilir, hekiminizden ve ailenizden-arkadaşlarınızdan bu konuda destek talep edebilir ve sigarayı ömür boyu hayatınızdan çıkartabilirsiniz. Sigarayı bıraktıktan çok kısa süre sonra vücudunuzdaki olumlu değişiklikleri fark edebilirsiniz.

Obezite hem akciğer sağlığını olumsuz etkiler hem de hareket etmenizi zorlaştırarak aktiviteleriniz azalmasına neden olur. Eğer kilonuz fazla ise diyetisyen desteği ile ideal kilonuza ulaşmanızı sağlayacak beslenme değişikliği yapabilirsiniz. Diğer yandan İPF hastaları tedavi sırasında iştahsızlık ve kilo kaybından şikayetçi olabilirler. Ancak sürekli kilo veriyorsanız mutlaka hekiminizle temasa geçmelisiniz.’'

"İPF gibi kronik hastalıklarda hekim-hasta iletişimi tedavinin başarısını etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Hekiminiz ile planladığınız tedavi ve takip planına uymalı ve takiplerinizi aksatmamalısınız."

M-TR-00002331

Söylemler hekimin uzman görüşüne dayanmaktadır.

  • Prof. Dr. Necmiye Funda Coşkun
    Karbonmonoksit Difüzyon Testi ve 6 Dakika Yürüme Testi Nedir? Nasıl yapılır?
  • Prof. Dr. Akın Kaya
    İPF Hastasının Hayatında Nelere Dikkat Etmesi Gerekir?